ΕΝΑΡΞΗ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΖ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Για εικοστή έβδομη συνεχή χρονιά, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, με τη Χάρη του Θεού στην Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, οι εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Προστάτου μας Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».

 

Στις Εκδηλώσεις αυτές, υπάρχει η ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται, μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.

 

Εφέτος -συν Θεώ- η Πόλις της Χαλκίδος θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, η οποία φυλάσσεται ευλαβικά στον Ενοριακό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

 

Η υποδοχή της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00 στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, με προεξάρχοντα του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

 

Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2019, οπότε και θα επιστρέψει στη Σκιάθο, συνοδευόμενη από πολλούς Χαλκιδείς με λεωφορεία.

 

Καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες καθώς και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το σχετικό Πρόγραμμα.

 

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, με τίτλο “Μητροπολίτης πρ. Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός. Μία ζωή βγαλμένη από το γεροντικό” παρεβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσία αρκετών Μητροπολιτών, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον πνευματικό του υιό, και την πληθωρική παρουσία κλήρου και λαού.

 

Η έκδοση, άλλωστε, δε συνιστά μοναχά βιογραφία και ο συγγραφέας του δεν επιχειρεί απλώς να φωτίσει σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας του μακαριστού. Αναψηλαφώντας το έργο του γέροντα, το βιβλίο σηματοδοτεί το άνοιγμα της Εκκλησίας στην κοινότητα των κωφών.

 

Για το βιβλίο μίλησαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο κ. Ιωάννης Τσούρας, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου, ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Γενικός Διευθυντής της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε. και ο συγγραφέας π. Ιωάννης Καραμούζης, ενώ προβλήθηκε ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή του μακαριστού.

 

Η τιμητική εκδήλωση για τον μακαριστό Μητροπολίτη αποδόθηκε από μεταφραστή και στην νοηματική γλώσσα, ενώ την παρουσίαζε ο Δημοσιογράφος Γιώργος Μυλωνάς.

 

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης διακονεί ως Ιεροκήρυκας, ως υπεύθυνος της Σχολής Εκμάθησης της Νοηματικής Γλώσσας και ως γραμματέας του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ είναι επιφορτισμένος με την ποιμαντική διακονία των Κωφών της Ευβοίας και ακόμη, διακονεί ως συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πηγή: http://www.ecclesia.gr

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Related

JOIN THE DISCUSSION