Ανάπλαση πλατείας και προστασία αρχαιολογικού ευρήματος «ΤΑΥΡΟΣ ΩΡΕΩΝ»

Η αρχιτεκτονική πρόταση αφορά μια σημαντική αστική παρέμβαση στη μικρή παραλιακή πόλη των Ωρεών στη Βόρεια Εύβοια.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής, είναι το αρχαιολογικό εύρημα «Ταύρος Ωρεών». Το γλυπτό, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα του είδους του, εξαιτίας του μεγέθους του, της κινησιολογικής του φόρμας αλλά και της θεματολογίας του που υποδηλώνει έναν επιτιθέμενο Ταύρο.

Το γλυπτό του Ταύρου βρέθηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης στο λιμάνι της πόλης το 1967. Ο Ταύρος ανασύρθηκε από τον βυθό και μεταφέρθηκε πάνω σε ξύλινα κατρακύλια στο σημείο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Είναι πιθανόν, ότι ο Ταύρος τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό ως τη μόνη διαθέσιμη δημόσια έκταση που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ο Ταύρος είναι ένα ογκώδες και βαρύ εύρημα, η μετακίνηση του οποίου σε μεγάλη απόσταση είναι δύσκολη και επικίνδυνη για την ασφάλειά του.

Η αντίληψη της μελετητικής ομάδας είναι ότι το σχεδιαστικό πρόβλημα δεν έγκειται στον ανασχεδιασμό της πλατείας του «Ταύρου», αλλά στην αναδημιουργία μιας αστικής πλατείας, στην οποία συγκυριακά έχει τοποθετηθεί ένα σημαντικό εύρημα που πρέπει να προστατευτεί.

Η πρότασή μας στοχεύει στη δημιουργία ενός δραστήριου και ζωντανού δημόσιου χώρου, τον οποίο ο περαστικός μπορεί να διασχίσει, να ξαποστάσει ή να πληροφορηθεί για το εύρημα και την αρχαιολογική του τεκμηρίωση, καθώς και για τις ιδιαίτερες συνθήκες εύρεσής του και τη μεταφορά του πάνω σε ξύλινα κατρακύλια, ή να παρατηρήσει τα υπόλοιπα διάσπαρτα ευρήματα.

Η μεταλλική κατασκευή είναι στην πραγματικότητα μια αστική «πέργκολα», η οποία ακολουθεί τον αυστηρό κάνναβο της πόλης, εισάγει τη συνέχεια του παραλιακού μετώπου και αποκαθιστά την ενιαία προοπτική του. Συμπτωματικά, παρέχει το «πλαίσιο», μεταφορικά και κυριολεκτικά, της υάλινης κατασκευής που προστατεύει το εύρημα.

Uploaded by: Archetype Editor

Ανάπλαση πλατείας και προστασία αρχαιολογικού ευρήματος «ΤΑΥΡΟΣ ΩΡΕΩΝ»


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Ιστιαία – Αιδηψός, Ελλάδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η αρχιτεκτονική πρόταση αφορά μια σημαντική αστική παρέμβαση στη μικρή παραλιακή πόλη των Ωρεών στη Βόρεια Εύβοια.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής, είναι το αρχαιολογικό εύρημα «Ταύρος Ωρεών». Το γλυπτό, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα του είδους του, εξαιτίας του μεγέθους του, της κινησιολογικής του φόρμας αλλά και της θεματολογίας του που υποδηλώνει έναν επιτιθέμενο Ταύρο.

Το γλυπτό του Ταύρου βρέθηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης στο λιμάνι της πόλης το 1967. Ο Ταύρος ανασύρθηκε από τον βυθό και μεταφέρθηκε πάνω σε ξύλινα κατρακύλια στο σημείο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Είναι πιθανόν, ότι ο Ταύρος τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό ως τη μόνη διαθέσιμη δημόσια έκταση που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ο Ταύρος είναι ένα ογκώδες και βαρύ εύρημα, η μετακίνηση του οποίου σε μεγάλη απόσταση είναι δύσκολη και επικίνδυνη για την ασφάλειά του.

Η αντίληψη της μελετητικής ομάδας είναι ότι το σχεδιαστικό πρόβλημα δεν έγκειται στον ανασχεδιασμό της πλατείας του «Ταύρου», αλλά στην αναδημιουργία μιας αστικής πλατείας, στην οποία συγκυριακά έχει τοποθετηθεί ένα σημαντικό εύρημα που πρέπει να προστατευτεί.

Η πρότασή μας στοχεύει στη δημιουργία ενός δραστήριου και ζωντανού δημόσιου χώρου, τον οποίο ο περαστικός μπορεί να διασχίσει, να ξαποστάσει ή να πληροφορηθεί για το εύρημα και την αρχαιολογική του τεκμηρίωση, καθώς και για τις ιδιαίτερες συνθήκες εύρεσής του και τη μεταφορά του πάνω σε ξύλινα κατρακύλια, ή να παρατηρήσει τα υπόλοιπα διάσπαρτα ευρήματα.

Η μεταλλική κατασκευή είναι στην πραγματικότητα μια αστική «πέργκολα», η οποία ακολουθεί τον αυστηρό κάνναβο της πόλης, εισάγει τη συνέχεια του παραλιακού μετώπου και αποκαθιστά την ενιαία προοπτική του. Συμπτωματικά, παρέχει το «πλαίσιο», μεταφορικά και κυριολεκτικά, της υάλινης κατασκευής που προστατεύει το εύρημα.

sxI9LXAh0C.jpg

Έργο: Ανάπλαση Πλατείας και Προστασία Αρχαιολογικού Ευρήματος – «Ταύρος Ωρεών», Δ.Δ. ΩΡΕΩΝ, Ιστιαία – Αιδηψός, Βόρεια Εύβοια
Φορέας: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Έτος μελέτης: 2017

Αρχιτέκτονες: mor-architects
Ομάδα μελέτης: Σπύρος Μούντριχας, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, Υποψ. Διδάκτωρ ΕΜΠ (mor-architects), Δήμητρα Ραχμανίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ (mor-architects), Taulant Tozaj, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ (EP Architects)
Στατική μελέτη: Παναγιώτης Πονηρίδης – Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Υποψ. Διδάκτωρ ΔΠΘ
Η/Μ μελέτη: Κυριάκος Ζαφείρας – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΔΠΘ

Related

JOIN THE DISCUSSION